3. april

I Dagbladet Arbejderen advarer Enhedslistens beskæftigelsesordfører Finn Sørensen om, at seniorfridagene i den nye overenskomst kan koste seniorer tusindvis af kroner, hvis de betales af pensionsopsparingen. Finn Sørensen har fået bekræftet fra beskæftigelsesminister Troels lund Poulsen, at personer på vej på efterløn går glip af efterlønspræmie, hvis de holder de seniorfridage, som overenskomsten giver mulighed for. Dette beløb kan løbe op i mere end 26.000 kroner. Ifølge Arbejderen har forhandlerne fra CO-Industri og DI fremhævet seniorordningen som et argument for at stemme ja til den nye overenskomst, fordi den med 32 seniorfridage skulle give bedre mulighed for at kombinere senior- og arbejdslivet. Problemet er dog, at hvis seniorfridagene kompenseres med penge fra pensionsopsparingen, vil de dage ikke blive regnet med, når det skal gøres op, om man har ret til en kontant præmie for at gå senere på efterløn. Finn Sørensen vil udarbejde et forslag, som skal ’sidestille løn og pension’.

Fødevareforbundet NNF’s hovedbestyrelse anbefaler medlemmerne at stemme nej til mæglingsforslaget. Det står klart efter et møde i torsdags, hvor et flertal i bestyrelsen tilkendegav, at de ikke kan bakke op om det. Forbundsformand Ole Wehlast forklarer, at hovedbestyrelsen har været utilfredse med DI’s forhandlingstaktik og med, at det er tredje gang i løbet af fire overenskomstrunder, at forhandlingerne bryder sammen og de ansatte derfor bliver omfattet af Forligsmandens mæglingsforslag. Ved at anbefale et nej til mæglingsforslaget understreger NNF, at en forhandling uden resultat betyder, at alle parter taber. Ifølge Wehlast har DI tabt muligheden for at tilpasse overenskomsten til deres medlemmers virksomheder og dermed fejlet på en af de vigtigste opgaver, de har som organisation. Forbundsformanden opfordrer DI til at tænke over, hvordan de kan gøre det bedre i 2020.

Fredag eftermiddag mødtes en stor flok ansatte fra byggeriet og industrien foran DI’s hovedkontor på Rådhuspladsen for at anbefale at stemme nej til den nye overenskomst. De opstillede en infobod og havde store bannere med, og budskabet var klart: ’Nej tak til systematisk overarbejde!’ I en mail til Ekstrabladet skriver Formand for LO Lizette Risgaard, at hun bestemt ikke mener, mæglingsforslaget tilgodeser arbejdsgiverne, sådan som det er blevet fremført. ’En overenskomstforhandling handler altid om at give og tage’ skriver Lizette og nævner bl.a. mere fri ved børns sygdom, fuld løn under forældreorlov og to ekstra procent på fritvalgskontoen som nogle af de gode elementer i forslaget.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.