4. januar

Ugebrevet A4 har fået lavet en analyse, der viser, at løn og større indbetaling til pension står højest på lønmodtagernes ønskeseddel ved de kommende overenskomstforhandlinger. På en tredjeplads ligger bedre muligheder for efteruddannelse og på en fjerdeplads bedre rettigheder til seniorer.
Rettigheder til seniorer handler om, at man for eksempel giver medarbejdere på 60 år og opefter mulighed for at trappe ned med kortere uger, flere feriedage eller mindre krævende opgaver, står der i artiklen.
Efteruddannelse handler ifølge artiklen om, at medarbejdere skal være sikret i forhold til et skiftende arbejdsmarked, hvor robotter og digitalisering er i hastig vækst. Gennem efteruddannelse vil medarbejdere være bedre klædt på til et omskifteligt jobliv. Det giver tryghed, og netop tryghed er et af kodeordene ved dette års forhandlinger.
Når det gælder pension og løn, er det ifølge artiklen ikke underligt, at der fra lønmodtagersiden er forventninger om mere på bordet. Det går bedre med økonomien og virksomhederne oplever vækst. Artiklen henviser til en undersøgelse fra organisationen FSR – danske revisorer, der  viser, at der er sket en markant stigning i virksomhedernes overskud. Danske aktie- og anpartsselskaber gav i 2010 et samlet overskud efter skat på 125 milliarder kroner. Siden da er overskuddene vokset markant, og i 2015 nåede det op på hele 227 milliarder kroner. En vækst på 81 procent, skriver Ugebrevet A4.

Læs artiklen her

Avisen.dk og RetailNews.dk har lavet en artikel på baggrund af samme analyse

DanskHandelsblad.dk skriver, at lønnen for de butiksansatte bliver det fremtrædende ved de kommende overenskomstforhandlinger. Dansk Erhverv Arbejdsgiver, der repræsenterer arbejdsgiverne, kræver en stramning af de tillæg, de butiksansatte får for at arbejde på skæve arbejdstider som aften og weekend, mens HK Handel, der repræsenterer de butiksansatte, kræver både højere løn og større tillæg for at arbejde på ubekvemme arbejdstider.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.