5. april

Tirsdag nedlagde over 500 stilladsarbejdere arbejdet for at mødes i Nørrebrohallen og diskutere de nye overenskomster og problemerne i branchen. Det vigtigste punkt på stormødet var det stigende problem med svindel, fusk og social dumping, som stilladsarbejderne oplever i branchen. Formanden for Stilladsarbejdernes Klub i København, John Ekebjærg-Jakobsen forklarer, at problemet drejer sig om enmandsfirmaer, som udfører stilladsarbejde og underbyder de øvrige stilladsarbejderes løn. Formanden forklarer, at de bliver nødt til at beskytte branchen mod fusk og social dumping og sørge for, at stilladsarbejderne kan leve af at bygge stilladser. ”Og kan overenskomsten ikke sørge for det, så må vi jo klare det selv”, udtaler han til Dagbladet Arbejderen. Ekebjærg-Jakobsen sammenligner udviklingen med 1970’ernes England, hvor ’næsten samtlige håndværkere blev selvstændige’, hvilket betød, at de stillede op foran byggepladsen hver morgen og spurgte, om der var noget arbejde – hvilket der ifølge Ekebjær-Jakobsen var til ham, der var billigst. Den situation vil Ekebjærg-Jakobsen ikke ende i Danmark, og derfor mener han, der hurtigst muligt skal sættes en stopper for den slags social dumping. Der var desuden mulighed for at stemme om de nye overenskomster i Nørrebrohallen, og Dagbladet Arbejderen vurderer, at alle de mange krydser vil blive sat ved nej.

I Horsens siger tre LO-fagforeninger klart nej til det overenskomstforslag, som nu er til afstemning. Det gælder 3F Horsens, Dansk Metal Horsens og Malernes Fagforening afdeling Midtjylland. I Horsens Folkeblad lyder vurderingen fra foreningernes formænd, overenskomsterne byder på ’små forbedringer, men massive forringelser’. De kritiserer bl.a. de beskedne lønstigninger og manglende kontrol med social dumping, og så er de stærkt utilfredse med bestemmelsen om systematisk overarbejde, for ”uanset kompensation og medindflydelse på afspadseringstidspunktet, så er det en rigtig skidt idé. Man kan jo ikke ’afspadsere’ nedslidning”, lyder det fra formændene.

Læs artikel

Selvom det ikke lykkedes Blik- & Rørarbejderforbundet at blive enige om en overenskomstfornyelse på VVS-området med Tekniq, er der tilfredshed med mæglingsforslaget, og det er derfor en enig hovedbestyrelse, som anbefaler medlemmerne at stemme ja til de nye overenskomster. Forbundsformand Max Meyer fremhæver stigninger i alle satser, bedre forhold for børnefamilier, seniorordning, højere løn og bedre pension til lærlinge samt nye værktøjer mod social dumping. Hovedbestyrelsen ser det som en sejr, og som et resultat af pres fra forhandlerne i LO og organisationerne i forhandlingsudvalget, at VVS-området har fået sit helt eget afsnit i mæglingsforslaget med plads til stigninger i prislisterne. Mæglingsforslaget kræver dog også, at parterne sætter sig sammen og finder en løsning på de udfordringer, som har skilt parterne ved de seneste tre overenskomstrunder. Max Meyer udtaler, at de i Blik- & Rørarbejderforbundet altid er klar til at finde nye løsninger for forhandle en aftale på plads til medlemmernes bedste.

 Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.