6. marts

Fra i fredags fortsatte forhandlingerne om normallønsoverenskomsterne på transportområdet mellem Dansk Industri og 3F Transport i Forligsinstitutionen. Lørdag d. 4. marts lykkedes det så parterne at nå til enighed om den såkaldte Fællesoverenskomst på transportområdet, som dækker 8.000 ansatte og danner grundlag for de øvrige overenskomster på transportområdet, der dækker i alt 35.000 ansatte. Administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad beskriver overenskomsten som god og ansvarlig, fordi den vil styrke danske virksomheders konkurrenceevne og sikre flere arbejdspladser i Danmark. Dybvad fremhæver desuden, at aftalen giver bedre mulighed for, at virksomheder kan aftale løn og arbejdstid med medarbejderne lokalt, så det kan tilpasses den enkelte virksomheds behov. På linje med industriforliget, byder Fællesoverenskomsten også på øget uddannelsesfokus, så medarbejdernes kompetencer kan hæves, og desuden op til 32 seniorfridage så de ældste medarbejdere får gode muligheder for at kombinere arbejdslivet med seniorlivet.

I Fagbladet 3F kan man læse, at Formand for transportgruppen, Jan Villadsen, fremhæver fire punkter i forliget. For det første, byder overenskomsten på et tryggere familie- og seniorarbejdsliv, bl.a. i form af to børneomsorgsdage og bedre forhold for pasning af syge børn, samt de 10 ekstra seniorfridage årligt, så der nu er mulighed for 32 seniorfridage. For det andet indføres et nyt værn mod løndumping, som betyder at virksomheder omfattet af 3F Transports overenskomst med DI på begæring skal udlevere oplysninger til 3F Transport med navne på, hvem, der er underleverandører for virksomhederne, så 3F kan indlede forhandlinger med henblik på at indgå overenskomst med underleverandørerne. For det tredje fremhæver Villadsen lønstigningerne. Normallønsstigningen og fordoblingen af den særlige opsparing svarer til, at månedslønnen for en 37-timers arbejdsuge stiger med mindst 1.700 kroner over de næste tre år. Endelig fremhæves, at overenskomsten styrker de tillidsvalgte: Dels med uddannelse og et nyt honorar på mindst 9.000 årligt og dels med en stærkere rolle i lokalforhandlinger.

Udvalgte hovedelementer i aftalen:

  • Normallønnen hæves med 2,5 kroner pr. 1. marts i hver af de tre overenskomstår, 2017 til 2020
  • Genetillægget stiger med 1,6 pct. i hvert overenskomstår
  • Lærlinge- og elevsatser stiger med 1,7 pct. i hvert overenskomst år
  • Bidraget til særlig opsparing forhøjes fra 2 til 4 pct. over de tre år.
  • Støtten til medarbejderes selvvalgte uddannelse hæves fra 55 til 80 kr. i timen.
  • Fuld løn under forældreorlov for medarbejdere med mindst ni måneders anciennitet.
  • Parterne vil i fællesskab oprette en konsulenttjeneste for at sikre flere faglærte i transportbranchen.
  • Virksomheder med varierende produktionsbehov kan varsle systematisk overarbejde, hvis det ikke er muligt at opnå en lokalaftale om varierende ugentlig arbejdstid. Maksimalt 5 timer ugentligt og 1 time dagligt.

Se flere detaljer i DI’s pressemeddelelse og i 3F’s pressemeddelelse eller læs artikel i Fagbladet 3F her.

Forhandlingerne om 80.000 bygningsarbejderes overenskomstfornyelse endte lørdag uden en aftale. 3F’s Byggegruppe kunne lørdag morgen præsentere et overenskomstforslag for Forhandlingsudvalget i 3F’s Byggegruppe, efter de havde forhandlet med Dansk Byggeri til sent ud på natten fredag. Forhandlingsudvalget stemte dog nej til forslaget, fordi de ikke mente, det indeholdt nye initiativer i kampen mod social dumping. Formand for 3F’s Byggegruppe, Kim Lind Larsen, udtaler til Fagbladet 3F, at de har forsøgt at overbevise Dansk Byggeri om, at der skal nye initiativer mod social dumping, men at Dansk Byggeri har stået fast på spørgsmålet og ikke er kommet med noget brugbart. I dag, mandag, fortsætter forhandlinger i forligsinstitutionen indtil der forelægger et forlig, som medlemmerne skal stemme om.

Læs artikel

Endnu en overenskomst for butiksansatte er forhandlet på plads mellem Dansk Industri (DIO II) og HK Handel. Resultater lægger sig tæt op ad butiksoverenskomsten mellem HK Handel og Dansk Erhverv Arbejdsgiver, som blev indgået i sidste uge. Medarbejdere, der er dækket af DIO II butiksoverenskomsten kan bl.a. se frem til nattillæg, lønstigning og en fordobling af fritvalgskontoen.

Læs mere på HK’s hjemmeside.

Omkring 5.000 mejeriansatte har i weekenden fået en ny treårig overenskomst. Det var den første overenskomst på normallønsområdet efter den toneangivende fællesoverenskomst på transportområdet blev indgået i lørdags. Overenskomsten blev indgået mellem 3F, NNF og Danske Mejeristers Fagforening på den ene side og Mejeribrugets Arbejdsgiverforening under DI på den anden. Forhandlingssekretær for Forhandlingsforbundet NNF, Karl Ovesen glæder sig over forliget og fremhæver, at børnefamilierne får langt bedre vilkår, både i form af ret til fri ved barnets første hele sygedag, fuld løn under forældreorlov og ret til at holde to børneomsorgsdage om året. Ydermere understreger han seniorernes ret til hele 32 seniorfridage samt oprettelsen af en opsparingskonto, som medlemmerne selv bestemmer over. Overenskomsten byder på 2,5 kroners lønstigning i hvert af overenskomstårene samt et stigning i genetillæg på 1,6 procent hvert år. 

I en pressemeddelelse fra Forligsinstitutionen fremgår det, at Ole Hasselgaard i dag rådførte sig med DA og LO om status på overenskomstforhandlingerne. Han deltager fortsat i forhandlingerne på de områder, hvor der er anmodet om hans bistand, hvilket bl.a. gælder overenskomsterne på byggeområdet. Forligsmanden henstiller til, at overenskomstparterne fremskynder forhandlingerne mest muligt. Parterne skal orientere Forligsinstitutionen om status på forhandlingerne senest fredag d. 10. marts kl. 10, såfremt der på dette tidspunkt endnu ikke er indgået forlig. Forligsmanden mødes herefter med DA og LO igen fredag d. 10. marts kl. 14.

Læs pressemeddelelse

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.