18. april

Der har henover påsken været en del fokus på, hvorvidt den kommende overenskomstafstemning vil ende med et nej og dermed resultere i en storkonflikt a la den i 1998, også kendt som gærkrisen.
En decideret Nej-kampagne har været ført an af en række lokalafdelinger. Derfor kom de store fagforbund ført an af LO henover påskedagene med en Ja-kampagne, som kunne læses i flere større danske dagblade.
Kritikken fra nej-sigerne går blandt andet på, at arbejdsgiverne har fået mulighed for at indføre ’systematisk overarbejde’ – hvilket vil sige, at de kan varsle op til 42 timers overarbejde i udvalgte uger.
Et andet kritikpunkt er lønstigningerne, som kritikerne mener er for beskedne. FAOS har herunder samlet de vigtigste nedslag i mediernes dækning af OK-17 den seneste uge.
  

I dag tirsdag er sidste mulighed for at afgive sin stemme – i aften kl. 23.59 lukker den elektroniske afstemning, skriver fagbladet 3F.
3F opfordrer som alle de andre store fagforbund deres medlemmer til at stemme ja til det endelige mæglingsforslag, men flere af 3F’s lokalafdelinger deler ikke hovedorganisationens begejstring for mæglingsforslaget.

Læs artikel

Under overskriften: ”Storkonflikt under opsejling?” Skriver arbejderen.dk i dag den 18. april:
”Den 25. april risikerer Danmark at vågne til den første storstrejke siden 1998. I vores afdeling, 3F Transport, Logistik & Byg, er vi derfor ved at støve procedurerne af, så vi står klar til konflikten.
Kommer strejken, vil vi have resultater og det fås ikke ved at medlemmerne ligger hjemme på sofaen! Vores stemmetal er højere end i mange, mange år. De 40 procents stemmedeltagelse, der skal til for at overenskomstforslaget kan forkastes med almindeligt flertal, er nået her i afdelingen.

Flere andre medier henviser også til krisen i 1998. Den  17. april skrev TV2-nyhederne:
”I disse uger stemmer omkring en halv million privatansatte om en ny overenskomst – og en del af fagbevægelsen kæmper for et nej.
Det kan skabe en ny storkonflikt. Et nej vil for eksempel kunne betyde, at leveringen til supermarkederne stopper, og at hylderne bliver tomme. Det samme skete under gærkrisen i 1998.”

Læs artikel

Det samme gjorde Berlingske den 16. april ved retorisk at spørge om højrøstede nej-sigere kan kaste Danmark ud i en ny storkonflikt.

Læs artikel

I Ekstra Bladet den 13. april vurderede afdelingsformand for 3F i Aarhus, Peter Bæk, risikoen for storkonflikt således:
”På en skala fra et til ti vil jeg sige, at risikoen for en storkonflikt er en høj femmer. I min 3F-afdeling i Aarhus stemmer vi 'nej' til overenskomstresultatet. Det gør vi i solidaritet med alle dem i byggefaget, der rammes af overarbejdsdiktatet.”
Gruppeformand i 3F Jan Villadsen var dog mere forbeholdende med at spå om resultatet af afstemningen. I samme artikel siger han:
- Jeg kan da prøve at kigge i krystalkuglen, men det kommer der ikke noget klart svar ud af. Peter Bæk har ret i, at en høj stemmeprocent over 40 tidligere har givet et 'nej'. Men denne gang har så mange grupper været ude og erklære sig tilfredse med overenskomstresultatet, at jeg personligt tror og håber på et 'ja'. Alt vil være hypoteser lige nu. I min optik er det simpelthen for tidligt at sige noget om en eventuel konflikt , omfanget af den eller varigheden. Vi ved det overhovedet ikke.”

Læs artikel

Onsdag før påske den 12. april nedlagde bygningsarbejdere i hele landet arbejdet i protest mod den nye overenskomst.
”Vi gør det her for at få sendt et klart signal til arbejdsgiverne om at de kan glemme alt om det her med i perioder at udvide arbejdstiden. Men det er også et klart signal til vores forhandlere om at det her det synes vi er i den gale retning,” sagde murersvend Emil Olsen til TV2-Nord

Læs artikel

 

På torsdag lidt efter kl. 12 foreligger det endelige resultat og dermed ved vi, hvorvidt det kommer til konflikt eller ej.