8. marts

Tirsdag eftermiddag lykkedes det 3F’s Byggegruppe og Dansk Byggeri at nå til enighed om en ny overenskomst for ca. 80.000 ansatte i byggeriet. Lørdag faldt forhandlingerne til jorden, fordi 3F’s forhandlingsudvalg stemte nej til den aftale, som parterne lagde frem med den primære begrundelse, at der ikke var nogen afgørende tiltag for at bekæmpe social dumping. I den nye version af overenskomsten, som parterne blev enige om i Forligsinstitutionen i går, står indsatsen mod social dumping dog tydeligere frem. Det kan man læse i Fagbladet 3F, hvor det fremgår, at hovedentreprenører fremover skal give oplysninger om deres underentreprenører på begæring fra tillidsmanden eller 3F, samt at hovedentreprenøren har et ansvar for, at underentreprenører også overholder overenskomsten. Hovedentreprenøren bliver således forpligtet til at sørge for, at underentreprenører har ordnede forhold svarende til overenskomsten på området, for hvis de ikke har det, kan 3F holde entreprenøren ansvarlig.

Formanden for 3F’s Byggegruppe, Kim Lind Larsen, ser det som et vigtigt skridt i kampen mod social dumping. Han udtaler, at det har været hårde forhandlinger, hvor de har været nødt til at tage nogle omveje, men at de er nået frem til et resultat, som begge parter er meget godt tilfredse med. Stigninger i lønsatserne følger industriens, og den nye overenskomst byder således på en 6 kroners stigning i mindstelønnen over de næste tre år, lærlingenes lønninger stiger med 1,7 pct. hvert år og akkordprislisterne stiger med 5,8 pct. over de næste tre år. Ifølge Kim Lind Larsen har arbejdsmiljø været det vigtigste tema blandt lønmodtagerne, og derfor er han også glad for, at den økonomiske bevilling til Byggeriets Arbejdsmiljøbus stiger med 25 pct. og at der derudover oprettes en fælles Videntjeneste, som skal samle erfaring.

Læs artikel

I Dansk Byggeris pressemeddelelse om den nye overenskomst på bygge- og anlægsområdet er det aftalens fokus på arbejdsmiljø og uddannelse, som fremhæves. Initiativerne mod social dumping, som Fagbladet 3F fremhævede, falder her mere i baggrunden. Om overenskomsten skriver Dansk Byggeri eksempelvis:  ”Her blev der indskrevet forhold om den udenlandske arbejdskraft, der stadfæster en praksis, som branchen også har adresseret i tidligere overenskomster.”  Der beskrives altså ikke grundlæggende ændringer på dette område, og administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, kalder det også ’en aftale uden store armbevægelser’. Ifølge Storr-Hansen giver den virksomhederne ro til at tilpasse sig branchens fremtidige udfordringer som følge af eksempelvis øget anvendelse af ny teknologi. Den teknologiske udvikling stiller øgede krav til hele branchen, og derfor bliver der i den nye overenskomst lagt op til et generelt kompetenceløft gennem uddannelse og opkvalificering. Ifølge Storr-Hansen har det generelt handlet om at udvise ansvarlighed, og Dansk Byggeri har med den nye aftale også været interesseret i at skabe et mere sikkert arbejdsmiljø og ikke mindst sikre danske virksomheders konkurrenceevne.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.