9. marts

Det lykkedes ikke at opnå et forlig på det private rengøringsområde. Efter 32 timers uafbrudte forhandlinger om ny overenskomst til rengøringsassistenter er 3F og DI gået hver til sit. Forhandler og formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration Tina Møller Madsen udtaler, at der er brug for forligsmandens hjælp til at opnå et forlig. Det store stridspunkt omhandler brancheanciennitet. Brancheanciennitet er særligt vigtigt for Tina Møller Madsen da der ifølge hende, er store omkostninger for medlemmerne af 3F ved skiftet til en ny arbejdsgiver. Indførelsen af brancheanciennitet vil medføre at anciennitet vil følge branchen og ikke virksomheden, hvormed medlemmerne ikke vil miste anciennitet og skulle starte forfra hver gang de skifter arbejdsgiver. Der er endnu ikke fastsat dato for, hvornår parterne mødes i Forligsinstitutionen.

Læs artikel

I går indgik HK/Privat og HK Handel ny treårig overenskomst med DI. Aftalen dækker omkring 5000 ansatte i virksomheder på handel-, transport og serviceområdet som eksempelvis Arriva og Danske Fragtmænd. Christoffer Marckmann, faglig sekretær i HK/Privat udtaler, at den nye aftaler indeholder alle forbedringerne, som HK har fået igennem på industriens område og på funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service med Dansk Erhverv. Særligt fremhæves HK’ernes ret til uddannelse til fuldt akademiuddannelsesniveau over en treårig periode, med fuld løndækning under uddannelse.

Læs artikel

Derudover har HK/Privat og Dansk Erhverv indgået ny overenskomst på IT-området. Aftalen dækker op mod 5000 medarbejdere i it-branchen, hvilket blandt andet dækker it-specialister, it-supportere og systemadministratorer. En del af aftalen går ifølge faglig sekretær i HK/Privat Kim Bonde Nielsen ud på at udvide det område af virksomheder, som overenskomsten kan omfatte. I fremtiden kan overenskomsten således også omfatte beslægtede virksomheder som medie-, tele- og supportvirksomheder. Derudover bygger den nye aftale på elementer fra industriforliget og funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service med Dansk Erhverv og de forbedringer, som er aftalt der.

Læs artikel

Det fremgår af tl.dk, at der i går aftes blev indgået forlig mellem Teknisk Landsforening og Dansk Byggeri om teknikeroverenskomsten. Udvalgte elementer af aftalen er som følger:

  • Bidrag til den særlige opsparing forhøjes med samlet 2% fra 2017-2020
  • Lønnen for elever stiger 1,7% pr. overenskomstår
  • Der indføres fuld løn under 12 ugers betalt forældreorlov
  • Der bliver mulighed for at tage hele akademiuddannelser med fuld løn gennem aftale med arbejdsgiver

Overordnet bygger den nye aftale på elementer fra industriforliget.

Læs artikel

I går indkaldte Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og Tekniq deres respektive forhandlingsudvalg i forsøget på at opnå enighed om at forny VVS-overenskomsten. Parterne har løbende været i dialog, men har afventet resultaterne på andre overenskomstområder, hvorfor der har været stilhed i forhandlingerne om en ny overenskomst på VVS-området. Forbundsformand Max Meyer fra Blik- og Rørarbejderforbundet udtaler, at aftalerne på de andre områder giver et fornuftigt fingerpeg om, hvad der er muligt at blive enige om. Max Meyer ser gode tendenser på både industriområdet og i byggeriet, som kan overføres til VVS-området.

Læs artikel

Forhandlingerne på skorstensfejerområdet startede onsdag 8. marts kl. 10.00 og brød sammen efter 22 timers intense forhandlinger. Blik- og Rørarbejderforbundet og Skorstensfejerlauget måtte erkende, at de ikke kunne komme videre. Forhandlingsleder fra Blik- og Rørarbejderforbundet Kim Fusager Balle udtaler, at overenskomsten skal tilgodese både unge og ældre i faget, hvilket kunne opnås ved at tilslutte skorstensfejerområdet til Hovedaftalen. Det vil Skorstensfejerlauget dog ikke være med til. Også på de sociale områder var parterne langt fra hinanden, da repræsentanterne fra Skorstensfejerlauget ikke vil acceptere forbedring af sociale goder, som ellers er forhandlet hjem på andre overenskomstområder. Sammenbruddet på skorstensfejerområdet betyder, at de videre forhandlinger vil foregå i Forligsinstitutionen under ledelse af Ole Hasselgaard.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.