Resumeer juni 2018

8. juni
Kommunernes Landsforening og Dansk Jernbaneforbund har indgået forlig om en overenskomst, der nu skal til urafstemning. En stor jernbanekonflikt truede ellers fra på mandag, fordi et stort flertal af de ansatte hos lokalbanerne klart stemte nej til overenskomstforliget. Medlemmerne i Dansk Jernbaneforbund stemte nej til overenskomsten, fordi der var uenighed om reglerne for, hvornår de ansatte på lokalbanerne kunne holde pause. Men efter forhandlinger i nat, er en ny aftale altså landet. Ud over de generelle lønstigninger indeholder den nye aftale blandt andet bedre pauseregler og pension. Det er nu op til Dansk Jernbaneforbunds cirka 340 medlemmer på lokalbanerne, om de vil stemme ja eller nej til den nye overenskomst. Afstemningen skal være afsluttet senest den 25. juni. Det skriver DR Nyheder i dag.

6. juni
Med 230 stemmer for et nej har et flertal ved en afstemning i Dansk Jernbaneforbund afvist en overenskomst med kommunerne. Det oplyser forbundet på sin hjemmeside. I alt var 342 medlemmer stemmeberettigede. Med 33 stemmer for et ja til aftalen og seks blanke stemmer, lyder stemmedeltagelsen på 79 procent, mens nej-siden fik et flertal af afgivne stemmer på 85,5 procent. Afstemningens resultat betyder, at der ikke er nogen aftale. Dermed kan der bryde en konflikt ud mellem forbundets medlemmer og kommuner ved midnat til 11. juni, hvis ikke der er forhandlet en aftale på plads før da. En sådan konflikt vil berøre Nordjyske Jernbaner A/S og Lokaltog A/S, som henholdsvis driver trafikken på strækningerne Skagen-Skørping, Hirtshals-Hjørring og en række lokalbaner øst for Storebælt såsom Lollandsbanen, Tølløsebanen og Frederiksværkbanen. Det skriver Avisen.dk mandag.

4. juni
Urafstemningen om OK 2018 er afsluttet, og resultatet er på flere måder historisk. For med en stemmeprocent på hele 52 og en ja-procent på 93,4 er der slået to nye rekorder for Socialpædagogerne. Dermed er de nye overenskomster en realitet. Forbundsformand for Socialpædagogerne, Benny Andersen er ´kisteglad´ over, at de nye OK-aftaler tydeligvis har massiv opbakning fra medlemmerne. ”Det er jeg overvældende glad for, for det er jo en solid blåstempling af det resultat, vi har fået igennem. Det betyder rigtig meget for det videre arbejde, at medlemmerne i den grad har sagt ja. Alle de aktive medlemmer, vi har set under forhandlingerne og under urafstemningen, fortjener, at det blev så stort et ja, for det er i høj grad også deres fortjeneste”, siger Benny Andersen til Socialpædagogen.dk.

Det tegner sig til at blive et rungende ja fra medlemmerne til urafstemningen. Andelen af ja-stemmer ligger på omtrent 90 procent til næsten 100 procent i de forskellige forbund, og dermed er der en bred opbakning til de offentlige overenskomster, der blev forhandlet på plads i april måned. Det har været forventet, at fagforbundenes medlemmer ville stemme ja til overenskomstaftalerne. Den eneste faggruppe, hvor der har været lidt tvivl, var lærerne. Det lykkes nemlig ikke for topforhandleren og lærernes formand Anders Bondo Christensen at få nye arbejdstidsregler med i overenskomstaftale, der kan erstatte reglerne fra lovindgrebet i 2013. I stedet bliver der nedsat en kommission, der skal undersøge arbejdsvilkårene for lærerne med henblik på at lave nye regler, inden OK21-forhandlingerne går i gang. Selvom lærerne ikke får nye arbejdstidsregler med den nye overenskomst, har 74,6 procent stemt ja til aftalen. Det er næsten 15 til 20 procentpoint lavere end opbakningen i de øvrige fagforbund, skriverAltinget.

FOA har stemt ja til de nye overenskomster. 95,1 procent stemte ja – 4,9 procent sagde nej. Stemmeprocenten blev samlet set på 65,02 procent, hvilket er rekord i FOA. ”Vi er godt tilfredse. Selvom processen har været sej og langvarig, så er resultatet godt,” konkluderer forbundsformand Mona Striib fra FOA. ”Det er godt for danskerne, fordi der ikke kommer konflikt på FOAs områder. Det er godt for vores medlemmer, fordi de får del i højkonjunkturen på samme vis som privatansatte lønmodtagere. Det er godt for den offentlige sektor i Danmark, fordi vi får afskaffet privatløns-værnet. Og så er det også godt for os i FOA, fordi vi undervejs har oplevet et medlemsengagement og en interesse, som vi kan bygge på i fremtiden,” siger Mona Striib til FOA.dk.