Labour Market Integration – On the multiple dimensions of immigrant labour market integration

Ph.d-projekt

Antallet af central- og østeuropæere, der modtager dagpenge, børnepenge og kontanthjælp i Danmark er steget. Samtidig har debatten været centreret omkring deres motivation for at komme til Danmark. Det har været med til at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt reglerne om fri bevægelighed inden for EU er til gavn for Danmark. Senest har beregninger baseret på registerdata givet et delvist billede af disse gruppers historik i Danmark forud for, at de modtager sociale ydelser. Men der er grænser for, hvor langt vi kan nå alene ved at kigge på registerdata. Problemet er, at registerdata intet fortæller os om, hvorfor central- og østeuropæerne kommer til Danmark. På nuværende tidspunkt har vi således ingen systematisk viden om hverken deres motivation for at komme til Danmark, deres beskæftigelses- og uddannelsesmæssige baggrund eller deres sociale netværk i Danmark.

Med udgangspunkt i teorien om sociale netværks betydning for migranters umiddelbare integration på arbejdsmarkedet, er det intentionen i projektet at undersøge disse netværks betydning for migranternes videre integration på arbejdsmarkedet. Projektet undersøger, hvilke faktorer der spiller ind i forhold til migranternes muligheder for over tid at blive integreret på de dele af arbejdsmarkedet, hvor kompetencekravene er større. Herunder analyseres det specifikt, hvilken rolle netværk spiller. Det netværk, som i udgangspunktet var med til at skaffe migranten beskæftigelse i Danmark, er måske ikke det samme, som skaffer migranten beskæftigelse højere oppe i værdikæden – måske kan det oprindelige netværk endda virke begrænsende. Det kan skyldes, at kombinationen af formelle kompetencekrav og sprogkrav spiller en større rolle ved disse jobs.

Projektet består metodisk af to integrerede dele; for det første en survey blandt en repræsentativt udvalgt gruppe af EU-borgere fra henholdsvis Polen og Rumænien bosat i Danmark og for det andet en registeranalyse. Surveyen kan ved hjælp af CPR-numre kobles sammen med den registerbaserede del, som tager udgangspunkt i data fra bl.a. Dream- og E-indkomstregistret om de samme EU-borgeres beskæftigelses- og ydelseshistorik.

Deltager: Jonas Felbo-Kolding
Projektperiode: Medio 2014 til medio 2017
Finansiering: Projektet er finansieret af Beskæftigelsesministeriet og FAOS’ programbevilling 2014-2018
Kontaktperson: Jonas Felbo-Kolding, tlf.: 35 32 44 99, mail: jf@faos.dk