15. maj 2012

Hvor melder de sig ind?

Forskningsnotat af Christian Lyhne Ibsen

Undersøgelsen, som er foretaget for LO og er den første af sin slags, gennemgår sandsynligheden for at være medlem af en gul a-kasse og fagforening i forhold til at være medlem af LO’s a-kasser og forbund. Den statistiske analyse viser, at lav alder øger sandsynligheden for gult medlemskab, hvorimod sandsynligheden for medlemskab af LO’s organisationer stiger med alderen.

Derimod har LO’s medlemsorganisationer stadig godt fat i de faglærte arbejdere. Analysen cementerer tidligere resultater, der viser, at det særligt er lønmodtagere med lav indkomst og gæld, som vælger gult. Lønmodtagere, der arbejder som ledere, med salg eller med manuelt arbejde, har ligeledes større sandsynlighed for at vælge gult. Også forældre til små børn har større sandsynlighed for gult medlemskab.

Endelig viser det sig, at ens ægtefælles medlemskab af gule organisationer har meget stor betydning for, at man selv vælger gult. Undersøgelsen konkluderer derfor, at kontingentets størrelse må have betydning for beslutningen om gult medlemskab. Derudover tyder alt på, at beslutningen ofte træffes i familien, når ekstraordinære situationer gør, at privatøkonomien skal revideres for at hænge sammen.

Læs hele forskningsnotatet (pdf)