27. februar 2025

Social beskyttelse af platformsarbejdere i Danmark

Platformsarbejde

Platformsarbejde er i vækst i Europa, og selvom omfanget fortsat er beskedent i Danmark, bliver det i stigende grad anvendt i sektorer som transport, kommunikation og information. En ny WELMA/FAOS analyse af Catherine Jacqueson og Anna Ilsøe undersøger, om ’platformsarbejdere’ er effektivt beskyttet, når de rammes af sygdom, arbejdsløshed eller livsbegivenheder som fx barsel og alderdom.

Redningskrans
Det kan være en udfordring for platformsarbejdere, at opnå ret til fx sygedagpenge og arbejdsløshedsdagpenge. Foto: Colourbox

En ny analyse stiller skarpt på platformsarbejderes sociale sikkerhedsnet ved tabt arbejdsindkomst og på hvem, der betaler regningen. Analysen viser, at beskyttelsen fortsat til en vis grad afhænger af juridisk status, nemlig om man er lønmodtager eller selvstændig i arbejdsretlig forstand.

Mange platforme tilbyder kontrakter som partnere, dvs. som selvstændige erhvervsdrivende. Hilfr-platformen har dog som en af de første digitale platforme overenskomstdækket arbejdet. Desuden kan implementering af platformsdirektivet, som blev vedtaget i november 2024, føre til at flere platformsarbejdere får lønmodtagerstatus.

Lønmodtager eller selvstændig

Det er i stigende grad svært at skelne mellem lønmodtagere og selvstændige. Generelt har lønmodtagere stadig en bedre social beskyttelse mod risikoen for tab af arbejdsindkomst. Der gælder nemlig forskellige betingelser for lønmodtagere og selvstændige for at opnå ret til fx sygedagpenge, herunder en venteperiode.

Analysen viser, at lønmodtagerstatus ikke i selv er en garanti for effektiv beskyttelse, og identificerer huller i den forbindelse, som særligt gælder ift. sygedagpenge og arbejdsløshedsdagpenge. Det kan nemlig være svært for dem med lav og/eller ujævn indkomst at opfylde beskæftigelseskravet i sygedagpengeloven. Mht. arbejdsløshedsdagpenge kan det forventes at betaling af kontingent på frivillig basis medfører, at mange platformsarbejdere ikke er dækket – uanset status. Kollektive overenskomster kan i princippet sikre en bedre beskyttelse end lovgivningen.

Kombinatører

Endelig viser data, at mange kombinerer arbejde via digitale platforme med anden beskæftigelse. Derfor har analysen også set nærmere på, hvordan ’kombinatører’ er beskyttet mod tab af arbejdsindkomst, og om de danske regler er fleksible nok i forhold til at imødekomme disse ’nye’ arbejdsmønstre. Det konkluderes, at reformen af arbejdsløshedsdagpenge er kommet et godt stykke hen ad vejen ved at gøre det muligt at medregne indtægt uanset status. Derimod halter det fortsat ift. sygedagpenge, hvor det ikke er muligt at sammenlægge timer på tværs af status.

Læs hele analysen ’Social beskyttelse af platformsarbejdere i Danmark’ af Catherine Jacqueson, WELMA, og Anna Ilsøe, FAOS. Publiceret af WELMA/FAOS, Københavns Universitet, februar 2025.

Analysen er den 6. rapport i et tværvidenskabeligt samarbejdsprojekt mellem FAOS og WELMA, der ud fra et juridisk og sociologisk perspektiv belyser udviklingen i platformsarbejdet i Danmark, samt muligheder og udfordringer i forhold til den danske arbejdsmarkedsmodel. Beskæftigelsesministeriet har bevilget 2 mio. kr. til projektet. Find de øvrige rapporter her.

 

Emner