8. august 2013

Slowing down Social Europe? The role of coalitions and decision-making arenas

Report 5 - summary report

Forskningsnotat af Mikkel Mailand og Jens Arnholtz

Dette forskningsnotat samler op på konklusionerne fra det tidligere publicerede teoretiske forskningsnotat og de tre empiriske forskningsnotater under projektet 'Slowing down Social Europe?’. Dette femte forskningsnotat i projektet sammenligner på tværs af de tidligere notater. Projektet har fokuseret på, hvorvidt styrkelsen af de reguleringsskeptiske aktører har påvirket omfanget og indholdet af den arbejds- og beskæftigelsesrelaterede regulering besluttet på EU-niveauet inden for tre områder: Medbestemmelse, beskæftigelsespolitik og vandrende arbejdstagere. Beslutningsprocesserne, der hovedsageligt er fra den anden halvdel af 00’erne, blev belyst igennem en analyse af otte cases.

Kun tre af de otte cases viser, at de reguleringsskeptiske aktører har formået at svække reguleringen og bremse farten i udviklingen af det 'sociale Europa'. Det er færre eksempler end forventet. En forklaring på den relativt svage påvirkning er, at de reguleringsmaksimerende aktører i en række tilfælde har haft succes med at organisere modstand mod uønsket regulering og opbakning til ønsket regulering. En anden forklaring er, at Europa Kommissionens behov for opbakning til at blive genvalgt fungerer som en slags ’automatisk stabilisator’.

Omend det var muligt at spore enkelte kortvarige ad hoc-koalitioner, kunne der i modsætning til tidligere analyser ikke peges på mere stabile koalitioner i beslutningsprocesserne i nogen af de otte cases, selvom flere af aktørerne indtog de forventelige positioner. I stedet synes aktørerne i højere grad at forsvare egne interesser og nationale arbejdsmarkedsmodeller.

Det er vigtigt at understrege, at de analyserede cases stort set ikke dækker de nyeste initiativer på EU-niveauet, der er en respons på den økonomiske krise.

Læs hele forskningsnotatet (pdf)

Læs også de andre notater publiceret under samme projekt samt en artikel bragt i Industrial Relations Journal:

Report 1: Theory, literature review and methods
Report 2: The area of employee involvement
Report 3: The employment policy area
Report 4: The posting of workers issue
Article: Slowing down Social Europe? The struggle over work and employment regulation