Mellem medindflydelse og medbestemmelse
- En tværgående analyse af samarbejdet i kommunerne i Danmark

Rapporter af Steen E. Navrbjerg, Jørgen Steen Madsen, Ane Kolstrup & Anna Ilsøe (2004)

Projekt MED analyserer de kommunale parters erfaringer med rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse (MED-aftalen), der i 1996 blev indgået af på den ene side Kommunernes Landsforening, KL, Amtsrådsforeningen, ARF, samt Københavns og Frederiksbergs kommuner og på den anden side Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO. Med rammeaftalen var det hensigten at styrke det lokale samarbejde, herunder ved etablering af et mere enstrenget system, som integrerer sikkerhedsarbejdet om arbejdsmiljøet med samarbejdsstrukturen.

I godt og vel halvdelen af kommunerne har parterne lokalt implementeret rammeaftalen og dermed etableret et nyt MED-system. KL, Københavns Kommune og KTO har ønsket at få undersøgt, hvordan samarbejdet fungerer i de kommuner, som har valgt MED i forhold til kommuner, som har fastholdt det traditionelle SU-system. Man ønsker også at få belyst, hvorfor nogle kommuner fastholder SU-strukturen frem for MED-strukturen, og endelig skal det undersøges, hvordan det egentlig går i de 92 kommuner, hvor man i princippet stadig forhandler om implementering af MED.

Analysen foretages for det første gennem kvalitative case-studier i fem udvalgte kommuner, der har indført MED, samt i tre kommuner og en københavnsk forvaltning, hvor man har valgt ikke at indføre MED. For det andet gennemføres en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse dækkende formænd og næstformænd i SU/MED-hovedudvalgene i samtlige KL-kommuner og syv københavnske forvaltninger.

MED-projektet blev påbegyndt i foråret 2003 og afsluttet i foråret 2004. Projektet blev finansieret af KL, Københavns Kommune og KTO.

Download hovedrapport (pdf)
Download delrapport 1 (pdf)
Download delrapport 2 (pdf)

Download spørgeskema til formænd (pdf)
Download spørgeskema til næstformænd (pdf)