Polonia i København
- Et studie af polske arbejdsmigranters løn-, arbejds- og levevilkår i Storkøbenhavn
Rapport af Jens Arnholtz Hansen & Nana Wesley Hansen (2009)
De polske arbejdstagere i Storkøbenhavn er en sammensat gruppe, viser en interviewundersøgelse gennemført af FAOS. Hvis man havde forestillet sig en ung enlig mand, der arbejder i bygge og anlæg, som værende prototypen, viser undersøgelsen nu et langt mere nuanceret billede. For det første er der langt flere kvinder, end de officielle registre viser - hele 45 % af polakkerne i Storkøbenhavn var kvinder på undersøgelsestidspunktet. Og for det andet arbejder polakkerne i en række forskellige jobtyper - ikke kun inden for bygge- og anlægsbranchen, men også som rengøringshjælp, køkkenhjælp, avisbud, vaskerimedarbejder samt fabriks- og lagermedarbejder.
I FAOS' interviewundersøgelse, der er finansieret af Beskæftigelsesministeriet og LO, er 500 polakker i Storkøbenhavn blevet spurgt om deres løn-, arbejds- og levevilkår. Det er den første større systematiske undersøgelse, hvor polakker er blevet spurgt om deres vilkår på det danske arbejdsmarked. Målsætningen med den relativt store gruppe interviewpersoner samt de valgte metoder er at give et repræsentativt billede af gruppen af polakker i Storkøbenhavn.
Blandt de polske arbejdstagere i Storkøbenhavn fortæller 44 %, at de bor sammen med deres partner i Danmark. Dertil kommer, at 15 % har taget deres børn med, mens yderligere 10 % regner med at få deres børn til Danmark i den nærmeste fremtid.
Det er et klart mindretal af polakkerne i Storkøbenhavn, der hyppigt pendler frem og tilbage mellem Danmark og Polen. Hele 72 % giver udtryk for de bor i Danmark og maksimalt tager til Polen 3-5 gange i løbet af året. Dertil kommer, at en fjerdedel af polakkerne angiver, at de planlægger at blive i Danmark permanent.
Sammenligner man polakkernes løn og arbejdsvilkår med danskernes har polakkerne generelt dårligere vilkår, end den gennemsnitlige dansker. Dette kan ikke forklares med forskelle i uddannelsesniveau. Det kan til dels forklares med de typer af job, polakkerne har. Alligevel er der forskel på den løn polakker og danskere får i samme type job.
Man kan opdele polakkerne på tre kategorier af job: 1) Den største gruppe befinder sig i job, der også for de danske medarbejderes vedkommende er præget af lav løn, krav om arbejdstidsfleksibilitet og manglende udvikling og brug af kvalifikationer. 14 % af polakkerne arbejder således som avisbude, 30 % arbejder inden for rengøring og 14 % har manuelt lager- og fabriksarbejde. 2) En mindre gruppe af polakker (15 %) befinder sig i en meget bred kategori af 'bedre' job, som har det til fælles, at de kræver et vist uddannelsesniveau. Det kan være alt fra receptionister over sygeplejersker til ingeniører. I disse job har polakkerne generelt dårligere lønninger og vilkår end deres danske kollegaer. 3) En gruppe af polakker (27 %) arbejder inden for bygge- og anlægsbranchen. Her får polakkerne en markant lavere løn, end deres danske kollegaer, idet deres løn i gennemsnit ligger godt 30 % under danske bygningsarbejderes løn. Til gengæld har de større mulighed for at bruge deres kvalifikationer.
Publikationer
Find FAOS' artikler, forskningsnotater, bøger m.m. i samlingen af publikationer.