Hovedresultater fra projektet: Østeuropæiske arbejdere i bygge- og anlægsbranchen
-Rekrutteringsstrategier og konsekvenser for løn-, ansættelses- og aftaleforhold
Forskningsnotat af Jens Arnholtz Hansen & Søren Kaj Andersen (september 2007)
Ifølge arbejdsgivere i bygge- og anlægssektoren får 25 % af de ansatte østeuropæere mindstelønnen som betaling, og generelt får østeuropæerne mindre i løn end danskere i tilsvarende stillinger. Arbejdsgivere fortæller om eksempler, hvor de har haft østeuropæere tilknyttet enten som udstationerede eller vikarer, der har fået ned til 30-40 kroner i timen.
Meget tyder dog også på, at mange arbejdsgivere gerne vil sikre sig, at deres østeuropæiske ansatte får ordnede løn- og arbejdsvilkår. Således fortæller 36 % af bygge- og anlægsvirksomhederne, at de selv har taget kontakt til fagforeningerne, da de ansatte østeuropæere.
Rekrutteringen af østeuropæere til bygge- og anlægsvirksomheder foregår først og fremmest via personlige kontakter og netværk. Arbejdsformidlingerne spiller reelt ingen rolle i rekrutteringen af østeuropæere til branchen.
Dette er nogle af hovedresultaterne af en undersøgelse, som FAOS har gennemført for Dansk Byggeri, 3F, TIB og Malerforbundet.
Undersøgelsen bygger på interviews med organisations- og myndighedsrepræsentanter samt østeuropæere, der arbejder i Danmark. Desuden er der gennemført telefoninterview med 236 bygge- og anlægsvirksomheder, der bruger østeuropæisk arbejdskraft.