Arbejdsmobilitet i Østersøregionen - krisen og de demografiske udfordringer
Notat af Klaus Pedersen, Søren Kaj Andersen & Liv Maria Detlif
EU's udvidelse med de øst- og centraleuropæiske stater i 2004 betød, at de nordiske lande for første gang under EU/EØS-medlemskabet blev en reel del af det fælles europæiske arbejdsmarked. Arbejdsmigrationen til Norden skete først og fremmest fra Polen og de baltiske lande, om end bl.a. Danmark også har modtaget et stort antal svenskere og tyskere. Drevet af den økonomiske højkonjunktur ankom der langt flere østeuropæiske arbejdstagere og udstationerende til Danmark end det var forventet op til udvidelsen.
I denne rapport rejser vi en række spørgsmål om mulighederne og udfordringerne for den fremtidige arbejdsmobilitet i regionen, og vi søger at belyse nogle af rammerne og potentialerne for fælles løsninger omkring arbejdskraftbehov og kompetenceudvikling i fremtiden. Både spørgsmål til og overvejelser om fremtiden baserer sig på de erfaringer, der er samlet om den hidtidige arbejdsmigration. Strømmene i Østersøregionen er overvejende gået fra nye til gamle EUmedlemslande og i nogen grad også fra østlande uden for EU til nye og gamle EU-lande. Rapporten giver således særlig plads til at beskrive forholdene i de nye medlemslande før og efter optagelsen samt perspektiverne i fremtiden for disse lande ved enten at forblive afsenderlande eller blive modtagerlande for arbejdsmigration.
Rapporten tjener som oplæg til konferencen "Arbejdsmobilitet i Østersøregionen - krisen og de demografiske udfordringer" Konferencen markerer den endelige udfasning pr. 1. maj af den danske overgangsordning overfor individuelle østeuropæiske arbejdstagere. Rapporten udgør tredje og afsluttende rapport i projektet "Det udvidede EU og fri bevægelighed for arbejdstagere og tjenesteydere". Der er tidligere udgivet to delrapporter: "Østaftalen - individuelle østarbejdere"
og "Det udvidede EU og den fri bevægelighed for østtjenesteydere".
Notat til konferencen: Arbejdsmobilitet i Østersøregionen - krisen og de demografiske udfordringer, 27. maj 2009
Download hele notatet (pdf)