Tidsbegrænset ansatte og deltidsansatte - outsidere med rettigheder

Antologibidrag af Trine P. Larsen & Steen E. Navrbjerg

Tidsbegrænset ansatte og deltidsansatte udgør henholdsvis hver tiende og hver fjerde lønmodtager på det danske arbejdsmarked. De er formelt en integreret del af den danske model. Til trods for vigende organisationsgrader er flertallet stadig fagforeningsmedlemmer og ansat på en overenskomstdækket arbejdsplads. Tidsbegrænset ansatte og deltidsansatte har endvidere formelt rettigheder og arbejdsforhold på linje med fastansatte i sammenlignelige stillinger. Det er de sikret via EU-direktiverne om deltid (fra 1997) og om tidsbegrænset ansættelse (fra 1999). Men spørgsmålet er, hvorvidt de to lønmodtagergrupper også i praksis har disse rettigheder. Det kigger vi nærmere på i dette kapitel.

De empiriske resultater viser, at selvom de deltidsansatte og tidsbegrænset ansatte formelt er en del af den danske model, er de sammenlignet med fastansatte/fuldtidsansatte i praksis ofte outsidere, fordi de har ringere jobsikkerhed og ofte ikke har adgang til de samme sociale rettigheder og/eller løntillæg. Deres adgang til fx pensionsordninger, efteruddannelse, arbejdsløshedsforsikring og personalegoder er typisk begrænset sammenlignet med deres kolleger i faste fuldtidsstillinger. Også når det gælder ansættelsesforhold, er især de tidsbegrænset ansatte udsat for større jobusikkerhed. De tilbydes sjældent en fast stilling efter endt vikariat, og såvel tidsbegrænset ansatte som deltidsansatte er ofte de første, som afskediges, når der er nedskæringer på arbejdspladsen. I en vis udstrækning sætter dette spørgsmålstegn ved den danske models evne til at favne disse gruppers løn- og arbejdsvilkår. De behandles således i et vist omfang som outsidere - trods det, at de som regel er fuldgyldige medlemmer af fagforeningen og også ofte er overenskomstdækket.

Den forskelsbehandling, som tidsbegrænset ansatte og deltidsansatte oplever i dagligdagen, kan - uanset årsagen hertil - på sigt skabe nye udfordringer for den danske model. De kan i stigende grad fravælge fagforeningen og dermed modellen, såfremt de ikke reelt set bliver en del af modellen, når det kommer til de kollektive goder - en strategi, som nogle tidsbegrænset ansatte og deltidsansatte allerede har valgt, og som altså fører til faldende organisationsgrader for disse grupper.

Dette bidrag udgør kapitel 7 i FAOS-antologien Insidere og outsidere - den danske models rækkevidde af Trine P. Larsen (red.), Djøfs forlag, december 2011.

Gå til forlagets hjemmeside