27. januar 2012

Fra flexicurity til mobication

- Nye udfordringer for det danske samfund

Artikel af Søren Kaj Andersen (FAOS), Nikolaj Lubanski (Professionshøjskolen Metropol) og Ove Kaj Pedersen (CBS)

Finanskrisen er gået over i en generel økonomisk krise – ikke bare i Danmark, men i store dele af den vestlige verden. Grækenland er tæt på statsbankerot, mens flere andre store europæiske økonomier får nedjusteret deres kreditværdighed og kæmper med finansieringen af deres samfundsmodel. I Europa er der udsigt til flere års lavvækst med begrænset virksomhedsaktivitet og stigende arbejdsløshed til følge. Hvad er det, der er sket?

Zoomer vi ind på Danmark har vi også oplevet en kæmpe forandring. For få år siden kunne vi nærmest gå på vandet og købe hele verden. Der var masser af penge i omløb, og folk skiftede job efter behag. I dag er situationen en markant anden. Mobiliteten på arbejdsmarkedet er bremset af krisen, og mismodet breder sig, mens flere og flere kan se deres arbejde forsvinde til Asien. Hvordan kan billedet fra højkonjunktur til lavkonjunktur pludselig skifte så hurtigt?

Pointen er faktisk, at det egentlig ikke er skiftet så hurtigt. Vi har bare sovet i timen, fordi reelt er den største udfordring ikke den aktuelle krise og lavkonjunktur, men derimod nogle større strukturelle forandringer, der har været på vej længe.

Artiklen er bragt i magasinet Personalechefen nr. 1 2012.